گفت و گو با روزنامه هم میهن 23 آبان 1403 -
ساسان کریمی، استاد دانشگاه تهران درباره مسئله «مواجهه» مدنظر رئیسجمهور به خبرنگار «هممیهن» گفت: «همانطور که تعامل الزاماً به معنی همکاری نیست، مواجهه هم به معنی تقابل نیست. به هر حال ما باید با این مسئله مواجه شویم. طبیعتاً بهترین و کمخسارتترین راه مبادله آرا میان دو طرف، مذاکرهای مستقیم است. بعضی وقتها شرایط به دلایل مختلف سیاسی و غیرسیاسی مساعد و ترجیح کشور بر مذاکره مستقیم نیست. این دولت فعلی آمریکا نیز که دولت مستعجل است و دو ماه آینده به اتمام میرسد بنابراین مذاکره با آنها معنای زیادی ندارد. آن چیزی که الان میتواند اتفاق بیفتد، فکر کردن در مورد دولت آقای ترامپ است و اینکه ما چطور باید خودمان را با شرایط جدید ایالاتمتحده تنظیمگری کنیم و بتوانیم سیاست خارجی دولت دوم ترامپ در مورد ایران و خاورمیانه را شکل بدهیم».
او تاکید کرد: «واقعیت این است که وجود میانجی و واسطه، در بسیاری موارد ایجاد سوءتفاهم و هزینه مضاعف میکند و بعضی اوقات خطر وجهالمصالحه قرار گرفتن به وجود میآورد. در عین حال، تصمیم با سطوح عالی نظام است. تصمیم مبنی بر اینکه ارتباط باشد یا نه، و اگر قرار است به سمت نوعی چانهزنی در برخی موضوعات برویم، به چه شکل و فرمتی باشد. هیچکدام اینها نیز تابو نیست. روشهای مختلف حل مسئله است. در دورههای مختلف هم امتحان شده و هم اجازهاش وجود داشته است. در دوره وزارت امور خارجه آقای دکتر ظریف مذاکره مستقیم در قالب 1+5 و منحصر به موضوع هستهای اتفاق افتاد و برکات خودش را داشت».
کریمی ادامه داد: «در دوره شهید امیر عبداللهیان این اجازه صراحتاً از پشت بلندگو از سوی رهبری داده شد و مقام معظم رهبری فرمودند که میشود مذاکره مستقیم هم کرد و مشکلی نیست ولی خوب تیم صلاح ندید که یا در بضاعت خود ندید که این کار را انجام دهد. ولی اجازه آن بود. ممکن است در مواردی با توجه به طرف مقابلی که در واشنگتن نشسته و با توجه به شرایط منطقه و غیره این اجازه صادر یا برداشته شود. هنوز در مورد اینکه استراتژی یا تاکتیک کشور در این موضوع به چه صورت است، اطلاعی ندارم. ولی محور صحبت آقای پزشکیان این است که بهترین راه مواجهه با هر موضوعی کنش فعالانه و نقشآفرینی خودمان است؛ با توجه به توان بالای کشور در حوزههای مربوط به امنیت ملی و سیاست خارجی».
متن مصاحبه
فایل مصاحبه