سیاست همگن

 

 

کتاب سیاست همگن با موضوع همگنی نظریه سیاسی حاکم بر یک کشور در سال ۱۴۰۰ توسط نشر حقوق یار منتشر شد. 

 

پیشگفتار

در برابر پرسش در خصوص نسبت سیاست داخلی و خارجی، هر سُنت در علم روابط بین­ الملل پاسخ خود را دارد: واقع­ گرایان به مقتضای چارچوب عملگرایانه ­ی خود معتقدند که به واسطه­ ی اینکه تمام نظام­ های حکومتی از حداقل تعقل و حداکثر منافع ­طلبی بهره­ مندند، بی­ توجه به آنکه چگونه داخل مرزهای خود را اداره می ­کنند و با مردم، نیروهای سیاسی و ساختار قدرت داخلی خود در چه رابطه ­ای هستند، در صحنه بین­ الملل دارای منطق رفتاری نسبتاً یکسان خواهند بود و بنابراین در سطح تحلیل بین­ المللی (سیستمی) نیازی به پرداختن به موضوعات مربوط به سیاست داخلی نیست و این دو را باید مقوله ­هایی مستقل فرض کرد. دومین گرایش عمده، یعنی ایده ­آلیسم کانتی، به مقتضای مقصد تشکیل دولت جهانی این دو وجه سیاست -داخلی و خارجی- را نه تنها مؤثّر بر یکدیگر بلکه عملاً یک واحد فرض کرده و نظریه ­ی سوم که مبتنی بر خردگرایی گروسیوس و دستگاه حقوق بین ­المللِ برساخته­ ی اوست، این موضوع را به میانه سازمان داده است. از نظریه­ ی اخیر می­ توان نوعی پویایی را استفاده کرد که با زیست همزمان دولت ­های لیبرال و غیر آن، متدرجاً سازوکارهایی مانند صلح مردم سالارانه لیبرالی مشاهده می­ شوند که اتفاقاً مبتنی بر همان عقل محاسبه ­گر مفروض در واقع­ گرایی و نیز ارزش­ های لیبرال در نظریه ­­ی ایده­ آلیسم، صحنه بین دولت­ ها و تغییرات آن را در چارچوب نظری خود توجیه می­ کند.

در پژوهش حاضر ضمن بررسی هر سه نظریه ­ی عمده، تلاش می­ شود تا نسبت این دو موضوع به دقت بررسی شود. افزون بر آنکه علاوه بر ذکر استدلال­ ها و نظرات له و علیه هر یک، با کمک گرفتن از نمونه ­ای تاریخی، موضوع بیشتر واکاویده و ضمناً به امر واقع تقریب شده است.

در پایان با استناد به محتوا و روش پژوهشی که ذکر شده، نتیجه ­گیری انجام شده و کوشش شده است تا با مداقّه ­ای بیشتر، نتیجه از لابه­ لای خطوط خاکستری فلسفه، تاریخ و سیاست بیرون کشیده شود: به واسطه ­ی رقابت ­های داخلی و بین­ المللی میان جناح­ ها و دولت ­های بازیگر، در میان­ مدت و درازمدت شاید نتوان این دو بال سیاست را از یکدیگر جدا کرد و نتیجه اینطور حاصل شود که تأثیر این تناسب یا عدم آن بر ثبات نظام سیاسی پای در نظریه ­ی سیاسی و بنیان­ های فلسفی آن دارد.

 

 

فهرست مطالب کتاب سیاست همگن.docx